Hope and Homes for Children și Catena – Farmacia inimii susțin anul acesta 50 de copii vulnerabili, rămași în grija bunicilor.
Prin intervențiile realizate de la demararea proiectului Bunicii, inima familiei, acești copii au putut rămâne acasă, departe de orfelinat, bunicii fiind ajutați să depășească sărăcia și lipsurile cu care se luptă zi de zi. Bunicii, inima familiei este proiectul prin care Catena susține Fundația în eforturile de a oferi sprijin material, financiar și medical, precum și sesiuni de consiliere a bunicilor care își cresc singuri nepoții și riscă să nu îi mai poată îngriji, din cauza sărăciei și a neputinței.
Sprijinul acordat constă în intervenții ce vizează creșterea siguranței și a condițiilor de trai (renovarea de apartamente/încăperi, branșarea locuințelor la rețelele de apă, canalizare, electricitate sau gaz, dotarea locuințelor cu obiecte electrocasnice și de mobilier, oferirea de produse de igienă și curățenie), prevenirea abandonului școlar (acoperirea costului rechizitelor pentru copii, a transportului către și de la școală, a hainelor și încălțămintei pentru școală), dar și soluționarea unor situații dificile de viață, prin intervenții precum acoperirea costului chiriei/taxelor restante, a produselor de igienă personală și a hranei.
La rândul lor, ședințele de consiliere destinate bunicilor s-au axat pe sprijinirea acestora în a găsi metode eficiente de comunicare cu copiii, pe înțelegerea importanței rolului educației în dezvoltarea acestora, în timp ce copiii au fost îndrumați în ceea ce privește necesitatea dezvoltării abilităților necesare unei vieți independente.
Plecarea la muncă în străinătate și abandonul părinților – principalele cauze pentru care cei mici ajung în grija bunicilor
Copiii din programele Hope and Homes for Children care ajung în grija exclusivă a bunicilor sunt cei marcați de decesul sau abandonul părinților, dar și de plecarea la muncă în străinătate a unuia sau a ambilor părinți. Copiii din familii monoparentale ajung, de asemenea, în grija bunicilor, în special în situația în care părintele se îmbolnăvește sau munca pe care o desfășoară îi limitează posibilitatea de a-și îngriji și educa copiii. Conform ultimului raport ANDPDCA , 1058 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate se aflau în serviciul de protecție specială – în orfelinate și în asistență maternală – în luna decembrie, 2021. În total, conform aceluiași raport, peste 76.000 de copii în România au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate – copii rămași la rude, în asistență maternală sau plasament preventiv.
Proiectul Bunicii, inima familiei continuă susținerea Fildas Traiding pentru copiii aflați în situație de risc din programul de Prevenire a separării copilului de familie dezvoltat de Fundație, colaborare începută în anul 2017.
„Copiii sunt prezentul și viitorul, iar cei rămași în grija bunicilor din diferite motive au nevoie de dragoste necondiționată și de susținere, astfel încât să-și poată continua studiile și să aibă acces la tot ce înseamnă o viață frumoasă. Știm cu toții că bunicii care își cresc singuri nepoții se luptă zi de zi cu lipsurile, cu teama și neputința, iar grijile și frica zilei de mâine îi împovărează. Ne bucurăm să fim alături de Hope and Homes for Children și să ajutăm copiii aflați în situații vulnerabile să rămână în sânul familiei, să se dezvolte armonios, să-și amintească cu drag de copilărie și să nu uite, atunci când vor fi mari, că bunicii sunt inima familiei”, declară reprezentanții Catena.
„Pentru copiii deja vulnerabilizați de absența părinților, separarea de bunicii în grija cărora rămân înseamnă să trăiască, pentru a doua oară, trauma separării de persoanele semnificative din viața lor; un copil rămas în grija bunicilor poate crește armonios, în ciuda absenței părinților. Astfel de situații sunt tot mai des întâlnite, dar, din păcate, din cauza veniturilor foarte mici pe care le au bunicii, neajunsurile materiale îi afectează pe copii, le pun în pericol calitatea vieții, sănătatea și produc carențe educaționale. Neputința bunicilor legată de sărăcie duce implicit la separare: copilul este luat de acasă și plasat într-un orfelinat. De aceea este atât de important să putem fi acolo și să intervenim pentru a menține copiii în familie. Orice ajutor dat bunicilor poate face diferența între un copil care crește în familie și un copil depersonalizat, care va trebui să trăiască toată viața cu una dintre cele mai profunde și dureroase traume: abandonul”, afirmă Anamaria Vid-Pop, Psiholog, Manager Departament Asigurarea Calității și Psihologie, Hope and Homes for Children România.
În total, în 24 de ani de intervenții, Hope and Homes for Children România a susținut aproape 38.000 de copii să rămână în siguranță lângă părinții sau familia lor extinsă și să nu fie instituționalizați, prin programul de Prevenire a separării copilului de familie. Fundația susține, de asemenea, procesul de dezinstituționalizare, prin închiderea centrelor de tip vechi și identificarea de soluții alternative de locuire pentru copiii care sunt scoși de acolo.
Din 1998 și până la finalul anului 2021, Fundația a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 63 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate). Prin eforturile Hope and Homes for Children și ale partenerilor săi au fost dezvoltate 116 case familiale, cu peste 6.700 de copii scoși din orfelinate și aproximativ 1800 reintegrați în familia naturală sau extinsă.